Szegedi Törvényszék

Lechner Viktória

III. évfolyamos jogászhallgatóként vettem részt a szakmai gyakornoki programban, amiről először egy ismerősömön keresztül hallottam. Később barátnőm is ezen program keretei között gyakornokoskodott és az ott szerzett pozitív élményei folytán bíztatott engem is, hogy mindenféleképpen pályázzam meg ezt a lehetőséget. Nem is kellett több igazán, kaptam a következő alkalmon és jelentkeztem a Törvényszékre. Annak ellenére,  hogy  mindig is inkább az ügyvédi pálya foglalkoztatott, kíváncsi voltam, hogyan működik a bírói munka a tárgyalások előtt, alatt és után.

Februártól a gyakornokság három hónapját megosztva kerültem másfél hónapot a Járásbíróságra és másfél hónapot a Törvényszékre, aminek kifejezetten örültem, hiszen így volt lehetőségem rövid idő alatt közelebbről is megismerni a bírósági szervezetrendszert, látni az igazságszolgáltatás más szintjeinek működését. A gyakorlat idejének nagy részét legfőképpen a tárgyalások látogatása, valamint az ügyek átnézése, megbeszélése tette ki, de a végzések megírásának a folyamatába is bepillantást nyerhettem. A bírák nagyon segítőkészek voltak, szívesen válaszoltak az idő közben felmerülő kérdéseimre. Annak ellenére, hogy még nem tanultam polgári eljárásjogot nem éreztem, hogy ezzel bármilyen hátránnyal is indulnék, mivel így a bíróságon a gyakorlatban láthattam, hogyan működik az alkalmazása és ez a gyakorlatias megismerkedés reményeim szerint nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy könnyebben elsajátítsam az anyagot a későbbiekben.

Azoknak, akik esetleg még hezitálnak a gyakornoki programon, őszintén tudom ajánlani, hiszen remek lehetőséget teremt arra, hogy érdeklődésüknek megfelelő helyre pályázzanak és egy vidám, energikus környezetben lehessenek gyakornokok. Én a későbbiek során még biztosan fogok jelentkezni! J