Szegedi Rendőrkapitányság

Bondár Szabina vagyok, harmadéves joghallgató. 2016 tavaszán az  SZTE ÁJK Karrier Iroda által meghirdetett Szakmai Gyakornoki Program keretében három hónapos szakmai gyakorlaton voltam a Szegedi Rendőrkapitányságon.

A gyakorlati idő felét először a párizsi körúton, igazgatás rendészeti osztályon töltöttem ( szabálysértés ). Először nem akartam ide kerülni, mert a bűnügyi osztály jobban érdekelt, de utólag hálás vagyok az osztályvezetőnek, hogy engem választott. Megismerkedtem a dolgozókkal, és betekintést nyertem a feladatok köreibe. Több irodában, és több kollegával dolgoztam együtt. Voltam  iktatóba, fegyverengedélyügyön, fogadtam az ügyfeleket,valamint helyszínen fegyvertárhelyet mértünk fel. A végrehajtási irodán megtanultam hogyan kell  adatszolgáltatást, azaz idézést, határozatot és  megkeresést írni.  Lehetőségem nyílt  a robotzsaru rendőrségi rendszert kezelni. Olyan kolléga  mellett is dolgozhattam, aki meghallgatásokat folytatott le, beidézésre jöttek a tanúk, illetve az eljárás alá vont személyek. A mentorom segítségével a közlekedési osztályhoz is csatlakozhattam néhány alkalommal(baleseti helyszínelők) Sok tapasztalattal, és élménnyel gazdagodtam. Nagyon örülök, hogy ezen az osztályon kezdtem a gyakorlatot,  mert az alapoktól kezdve szépen lassan megtanultam mindent.

Ezek után, mivel a bűnügyi osztály is nagyon érdekelt, szerencsére a gyakorlat másikfelét a Tarjánvárosi Rendőrőrsön töltöttem. Teljesen más volt itt lenni, hiszen össze sem hasonlítható a két szakterületet. Nagyon sok embert megismertem,és a nyomozók oldalán számtalan ügybe betekinthettem. Nyomoztunk, házkutatást folytattunk le, illetve rabosítottunk is a Kálvária sugárúti intézményben.  Az előállítások alkalmával rengeteg  tapasztalattal és mindemellett élménnyel gazdagodtam. Főként gyanúsítottakat hallgattunk ki pl. lopás, magánlaksértés,csalás, zaklatás, állatkínzás miatt. Mindenkinek csak ajánlani tudom a gyakorlatot, hiszen mélyebb betekintést kaphatunk a rendőrségi munkába.

Összességében nagyon megvagyok elégedve a gyakorlattal, sajnálom is , hogy már el telt  ez a 3hónap. A rendőrségen mindenki rendkívül korrekt,és segítőkész volt. Kapcsolatokat alakítottam ki, és tényleges szakmai tapasztalatot szerezhettem a mentoroktól.