Szegedi Ítélőtábla

Szegedi Ítélőtábla

Szakmai Gyakornoki Program

Nemes-Nagy Anna

Kedves Joghallgató Társaim!

A Szegedi Tudományegyetem Állam-, és Jogtudományi Karának Karrier Irodája már többszöri alkalommal Szakmai Gyakorlati Programban való részvételt hirdettett meg. Első alkalommal a kar hirdetőtábláin kifüggesztett plakátok hívták fel a figyelmem erre a lehetőségre, de akkor még további információ híján nem fordítottam rá több figyelmet. Következő alkalommal a Karrier Iroda irodavezetője, Dr. Visontai-Szabó Katalin tájékoztatott bennünket a szakmai gyakorlati programban való részvétel lehetőségéről, ami annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy megpályáztam a sok lehetőség közül a Szegedi Ítélőtáblán eltöltendő 3 hónapos gyakorlatot.

Hamarosan emailben értesítettek is, hogy bekerültem azok közé, akik részt vehetnek ebben a programban. Ez a terület egészen idáig még teljesen ismeretlennek bizonyult számomra, a bírósági szervezetrendszert eddig nem volt lehetőségem belülről megismerni. Úgy döntöttem, hogy a büntető kollégium részén szeretnék valamelyik tanács munkájában közreműködni. Dr. Hegedűs István Kollégiumvezető úr tanácsába kerültem beosztásra, ahol azonnal elláttak bennünket feladattal. A programban résztvevő joghallgatók számára a Sóhordó utcai épület 3. emeletén gépekkel ellátott, tágas, gyakornoki szobát biztosítottak, ahol a kapott iratokat tanulmányozhattuk, vagy adott esetben végzés-, és határozattervezetet készítettünk.

Számomra a legérdekesebb része a gyakorlatnak a tanácskozásokon való részvétel volt, ahol a kitűzött tárgyalás előkészítése folyt. A Tanácselnök az aktuális ügy megtárgyalásába minden alkalommal a gyakornokokat is bevonta, így nekünk is fel kellett készülni a tárgyalás irataiból, illetve véleményt kellett arról alkotnunk.

A hónapok során több alkalommal előfordult, hogy nem csak a beosztott tanács munkájában vettünk részt, hanem másik tanács ülésén és tárgyaláson is jelen lehettünk azok alapján, hogy éppen milyen téma iránt érdeklődünk.

Ez a gyakorlat nem csak a bíróságok eljárási részét mutatta be nekünk, hanem gyakorlatban is volt alkalmunk arra, hogy végzés mintát készítsünk. Ellenőrzés után a hibákra felhívták a figyelmünket, amiből sokat tanultunk.

Ebben az időszakban rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, tájékozottságom bővült és a jogon belül egy új területbe pillanthattam bele.

Kedves Joghallgatók!

Amennyiben az egyetemi évek során van rá lehetőségetek és affinitásotok, ne habozzatok, mindenképpen vegyetek részt a programban, bármelyik terület is tetszik, de én ajánlom nektek a Szegedi Ítélőtáblát!

 

Kucsó Dóra

Beszámoló
Negyedéves hallgatóként jelentkeztem a Szegedi Ítélőtáblára. Mindenképpen bíróságon szerettem volna a szakmai gyakorlatot eltölteni, mert számomra leginkább a bírói pálya a legérdekesebb. Nagyon örültem, pályázatom pozitív elbírálásának és februárban megkezdhettem a gyakorlatot.

Eleinte kicsit aggódtam, hogy hogyan tudom majd összeegyeztetni az egyetemi elfoglaltságommal, de azok az ismerőseim, akik már teljesítették a szakmai gyakornoki programot csak pozitív élményekkel biztattak. Kíváncsian vártam az első napot.

Az első napon Elnökhelyettes Úr köszöntött minket, majd körbevezetett a bíróságon, illetve tanácsokhoz kerültünk beosztásra. Én főként polgári joggal foglalkozó tanácshoz szerettem volna kerülni.

A gyakorlati időt Dr. Szeghő Katalin bírónő tanácsában töltöttem és nagyon tanulságos volt. A korábbi félévek során tanultakat nagyon hasznos volt látni a gyakorlatban is. Sokkal átláthatóbbá és egyértelművé vált, hogy miből is áll a bíróság munkája.

Mind a tanácskozásokon, mind a tárgyalásokon nagyon sokat tanultam. Az egyetemi gyakorlati órákra való felkészülést is megkönnyítette. Szakmai kérdésekben bármikor fordulhattam bármely tanácstaghoz. Emellett ügyeket tanulmányoztam, de kisebb feladatokat is rám bíztak; beleértve végzések készítését. Próbáltam segíteni a bírósági titkár munkáját ehhez elengedhetetlen volt a korábban tanultak alkalmazása. Emellett a bíróságon szervezett bármely szakmai előadáson, fórumon is szívesen láttak minket.

Végül nagyon gyorsan eltelt a 3 hónap, szívesen maradtam volna még.  Az ott dolgozók nagyon segítőkészek és kedvesek voltak. Az egyéni tanrend se okozott problémát, sikeresen tudtam teljesíteni a vizsgáimat. Csak pozitív élményekkel gazdagodtam. Minden hallgatótársamnak csak ajánlani tudom, hogy bátran jelentkezzenek a programba.

Mindez megerősítette bennem azt az elhatározást, hogy bírói pályát válasszam.