Rendőrség

Szeged, 2014.12.14.  Ficzkó-Juhász Bernadett Ivett

Beszámoló a gyakornoki programban való részvételről
Nekem a Csongrád Megyei Rendőrkapitányságon volt szerencsém eltölteni három hónapot, amely életem egyik legnagyobb élménye volt. Mindvégig a bűnügyi osztályon voltam, annak különböző részlegein. Eleinte gépkocsival kapcsolatban elkövetett bűncselekményekkel foglalkozó szakember mellett volt lehetőségem három hetet eltölteni, majd átkerültem a bűnügyi osztály vagyonvédelmi alosztályára, pontosabban olyan nyomozó mellé, aki betöréses lopásokkal foglalkozik. Amikor a rendőrségre kerültem és az első napon megkérdezték hol szeretnék lenni, a válaszom az volt, hogy bármi megfelel tulajdonképpen, de a vagyonvédelem nem az én asztalom. Ehhez képest mentorom, Szentkirályi Tibor r.ftőrm. úgy megszerettette velem, hogy nem is akartam onnan eljönni.

Rengeteg érdemi munkát bízott rám. Lehetőségem volt felügyelete és ellenőrzése mellett nyomozást felfüggesztő és megszüntető határozatokat hozni, a tanúkihallgatásokon érdemben részt venni, továbbá ami nekem a legnagyobb élmény volt, azok a szemlézések. Többször volt alkalmam nappali illetve éjszaka készenlétben lenni, ahol, ha volt ügy, azonnal intézkedni kellett. Rengetegszer már reggel 6-kor benn voltunk a rendőrségen, mert mentünk ki házkutatásra vagy lefoglalásra, ami szintén hatalmas lehetőség, hogy láthattam.

Nagyon sokat tanulhattam nemcsak a mentoromtól, hanem az alosztály többi tagjától is, mivel nagyon kedvesek, toleránsak és segítőkészek voltak. Nem csak rám bíztak egy feladatot, hanem lelkesen el is magyarázták, hogy mit miért kell úgy csinálni, ahogy csinálni kell. Ritkán esett meg, hogy aktát kellett fénymásolom, de ha kellett, akkor sem csak a kezembe nyomták, hanem átnéztük együtt az egészet és mindent elmagyaráztak benne, teszem példának a felismerésre bemutatást. Elmondták az elméletet és elmondták, hogy ennek ellenére a gyakorlatban, hogy életképes a jogintézmény. Bármi kérdésem volt, azonnal, kimerítő választ kaptam rá.

Az iskolai kötelezettségeimben nem gátoltak, sőt. Bármikor eljöhettem, és abból sem volt probléma, ha később mentem be.

Nagyon kellemesen csalódtam a rendőrségben, nagyon élveztem, hogy ennyit segíthettem és ennyit tanulhattam tőlük, bármikor gondolkodás nélkül visszamennék.