Noerr és Társai Iroda

Árva Máté

Beszámoló a Szakmai Gyakornoki Programban szerzett tapasztalatokról

A Szakmai Gyakornoki Program keretében a Noerr és Társai Irodánál töltöttem a gyakorlatom a 2016-os év tavaszi szemeszterében.  Utólag összegezve az ott töltött három hónapban szerzett benyomásokat, tapasztalatokat, úgy érzem, hogy egy nagyszerű döntés volt, hogy jelentkeztem a programba.

A gyakorlati hely kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a jogi szakmának egy olyan területét ismerhessem meg, ahol jelenlegi elképzeléseim szerint a jövőben is szívesen dolgoznék. Mivel több nyelvet felsőfokú szinten beszélek, valamint az egyetem német jogi szaknyelvi képzését is elvégeztem célszerűnek tűnt, hogy egy nemzetközi ügyvédi irodába jelentkezem.

Az ott töltött idő alatt a legkülönbözőbb feladatokat bízták rám, amelyekben részben az eddigi tudásom, ismereteim is tudtam hasznosítani, részben pedig olyanokat, amelyek a jogi pálya eddig ismeretlen, gyakorlati oldalát mutatták be. A munkák nagy részét tették ki jogi szakszövegek fordítása (angolról magyarra, magyarról németre, németről angolra). Ezek során mind polgári, társasági, büntető és munkajogi terminológiát mindkét idegen nyelven használnom kellett. Fordítás mellett számos jogterület részleteiben is volt alkalmam elmélyülni, ugyanis különböző ügyek jogi hátterének felkutatásával is megbíztak. Továbbá hatóságokkal (bíróságok, közigazgatási szervek, rendőrség) és ügyfelekkel tartottam kapcsolatot.

Az irántam tanúsított bizalom jeleként értékeltem azt, hogy részt vehettem az irodai megbeszéléseken, amelyeken az ügyek szervezésébe, feladatok elosztásába, az ügyek kapcsán felmerült problémák megvitatásába is bepillantást nyerhettem. Ezenkívül külön elismerésnek tekintem, hogy egy konkrét, aktuális ügy teljes megoldását is rám bízták.

A szakmai tapasztalatok mellett a kollégákkal kialakult barátságos, közvetlen viszony is pozitívum számomra, mivel sok hasznos tanácsot, segítséget kaptam tőlük, és teljes értékű munkatársként kezeltek.

Meglátásom szerint, a Szakmai Gyakornoki Program kiváló lehetőséget nyújt, hogy betekintést nyerjünk a jognak a gyakorlati világába, és az egyéni tanrend igénybe vétele miatt egyáltalán nem nehezítette meg a félév teljesítésének lehetőségét sem, köszönhetően az oktatók segítőkész hozzáállásának. Ezért meggyőződéssel ajánlanám ezt a programot más hallgatók számára is, hiszen a gyakorlati helyek széles palettáján mindenki megtalálhatja a hozzá közel álló területet.