Kardos, Pető és Törőcsik Társas Ügyvédi Iroda

Paulik Ildikó – 2016. szeptember 6. 

Három hónapos szakmai gyakornoki program

Az SZTE ÁJK Karrier Iroda három hónapos szakmai gyakornoki programjának köszönhetően óriási lehetőséget kaptam, felvételt nyertem a Kardos, Pető és Törőcsik Társas Ügyvédi Irodába. Az első napomon februárban teljesen meg voltam szeppenve, mint egy kisiskolás az első tanítási napján. Pető Zsolt fogadott, miután körbevezetett az irodában, és bemutatott az ott dolgozóknak – akik mind mosolyogva fogadtak – majd beültetett az irodájába egy rövid elbeszélgetésre, rögtön feloldódtam, hiszen láttam, hogy mindenki milyen barátságos, segítőkész. Zsolt néha érezte rajtam a kétségbeesést, így mind az első nap, illetve a három hónap alatt végig hangsúlyozta, hogy senki nem ügyvédi tudással születik, azért vagyok itt, hogy tanuljak és fejlődjek, amit mindig megnyugtató volt hallani. Már az elején tisztázta, hogy milyen munkát és hozzáállást vár el tőlem, előadta a követelményeket és a várható feladatok típusait. Az itt eltöltött idő alatt sokat tanultam, tapasztaltam, mindemellett úgy érzem lelkileg is erősödtem. Számos helyzet adódott, amikor azt sem tudtam, hol keressek, hogy kezdjek neki? Megnyugtató volt, hogy bármikor fordulhattam segítségért akár az ügyvédekhez, ügyvédjelöltekhez, akár a titkárnőkhöz, akik mindig nagyon segítőkészek és türelmesek voltak. A keresetek, fellebbezések, felszólító levelek, adásvételi és társasági szerződések megírásához óriási segítség volt a számítógépen kikereshető, évek során felhalmozódott joganyag és minta. Számomra az egyik legnehezebb feladat az volt, hogy megszokjam és megtanuljam a levelek, beadványok nyelvezetét, valamint akármilyen furcsán is hangzik, sokszor tanácstalan voltam, hogy hogy alkalmazzam az egyetemi évek alatt elsajátított joganyagot. Az évek során sokszor csak megtanuljuk a törvényeket, de most jöttem rá, hogy nem is bemagolni nehéz a jogszabályokat, hanem tudni kell alkalmazni, használni, kiskapukat keresni benne, ahhoz hogy valaki kiváló ügyvéd lehessen.

A három hónap alatt hideg és meleg egyaránt ért. Őszintén szólva, volt , hogy gyomorideggel mentem be, félve attól, hogy milyen feladatokat kapok és, hogy helyesen meg tudom-e majd oldani őket. Voltak napok mikor óriási sikerélménnyel és dicsérettel gazdagodva mentem haza, ami rendkívüli érzés volt.

Összességében nagyon örülök, hogy részt vettem a programban és hogy ebben az irodában tölthettem ezt a három hónapot. Megtapasztalhattam egy kis töredékét a való életnek, láttam, hogy ügyvédjelöltként nem lesz egyszerű dolgom, szó szerint látástól vakulásig kell dolgozni, kitartónak, elszántnak és legfőképp lelkileg erősebbnek kell lennem ahhoz, hogy ezt a rengeteg munkát és akadályt le tudjam küzdeni.