Élmények, tapasztalatok az elsőév után

az_intezetrol_3

A 2019/2020-as tanév mozgalmas időszak volt a szegedi jogi kar életében, hiszen egymás után két vis maior helyzettel kellett szembesülniük a hallgatóknak. A Magyar Közönynek Szentesi Lili, karunk jogászhallgatója mesélt elsőéves tapasztalatairól, az új közegről és a vizsgaidőszakról.

2019. július 24-én végre elérkezett a várva várt nap: ekkor értesítettek, hogy felvételt nyertem a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogász szakára. Ezzel régi álmom vált valóra, azonban már akkor tudtam: a jogásszá váláshoz vezető útnak ez még csak a kezdete.

Minden a gólyatáborral kezdődött, amely azt gondolom, az egész évfolyamunk számára maradandó élmény volt. Egy összetartó család részesei lehettünk és sok új barátság is szövődött. A remek hangulat mellett számos hasznos információt hallhattunk a képzésünkről, amely segített a kezdeti eligazodásban.

A jogi karra elsősorban azért jelentkeztem, mert a szüleim is a jogászi hivatást választották, valamint mindig is a humán tárgyak álltak közel hozzám. A helyi diákéletről is csupa pozitívumot hallottam, így nem volt kérdés, hogy én is ebben a városban szeretném folytatni tanulmányaimat.

szlA gólyatábor után izgatottan vártam az első előadásokat, gyakorlatokat, azonban sajnos szeptember közepétől már nem járhattunk a jogi kar épületébe. Az egész városra lecsapó vihar ugyanis a főépületben is olyan károkat okozott, amelyek miatt az egyetem más épületeiben tartották meg a foglalkozásokat. Az új helyszínek megtalálása és az időpontok betartása eleinte nehézséget okozott, azonban mindenki gyorsan alkalmazkodott a helyzethez, és így folytathattuk első szemeszterünket.

Rendkívül jó lehetőséget kínál a Kar tutori programja, amely során idősebb hallgatóktól, doktoranduszoktól kapunk tanácsokat, segítséget mind a beilleszkedést, mind pedig a tanulmányokat illetően.

Már az első félévben csatlakoztam a Pro Jure Egyesülethez, amelyről először a gólyatáborban hallottam. Amikor felvételt nyertem, nagy magabiztosságot adott, hogy részese lehetek az 5 éve alapított hallgatói szervezetnek. Emellett még számos más lehetőség is van, melyek által az ÁJTK hallgatói érdeklődési körüknek megfelelően bővíthetik ismereteiket.

Sajnos a tavaszi szemeszterben is egy újabb krízissel kellett szembenéznünk: beköszöntött a koronavírus-járvány, amely miatt bezárták az egyetemek kapuit is, szinte megállt az élet. Nagyon hiányoztak az előadások, a csoporttársakkal való találkozások. A távoktatásra való átállás először idegen helyzetet teremtett: nem volt könnyű otthoni környezetben elsajátítani a tananyagot, kifejezetten hiányzott a közvetlen, offline tanítás. Ám ehhez is sikerült alkalmazkodni, mind hallgatói, mind pedig oktatói oldalról és minden segítséget megkaptunk a félév sikeres teljesítéséhez.

A megváltozott körülmények is jó pár új dolgot tanítottak: kitartást, fegyelmezettséget, valamint a határidők betartását.

Összességében az első egyetemi év még jobban megerősített abban, hogy tényleg a jogászi pálya az, amelyet hivatásomként tudnék elképzelni.

Eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy egy hallgatóbarát, minőségi oktatást nyújtó intézmény a szegedi jogi kar, tele nagytekintélyű és felkészült oktatókkal.

Biztos vagyok benne, hogy jól döntöttem, amikor az ÁJTK-ra jelentkeztem, kíváncsian várom az új tanév kihívásait.

 116010465_3166609196739015_3930582452209048503_o

 

Készítette,
Szentesi Lili

 

Szerkesztette: Erdősi Gergely

 

Kép forrása:

https://www.ojji.u-szeged.hu/index.php/hu/

https://www.facebook.com/jurisszeged/photos/a.297869823612981/3166609193405682