Retró Közöny – A Magyar Közöny története

93913320_694724767964282_4689515296891863040_n

A régi Magyar Közöny számokat böngészve botlottunk bele egy interjúba Dr. Kasza Péter Ferenccel, a lap egyik társalapítójával. Ebben a cikkünkben az MK megszületésének történetét, létrejöttének körülményeit foglaljuk össze röviden Molnár Edit, korábbi lapszerkesztő írása mentén. Az újság közel 30 éves fennállása alatt rengeteg cikk jelent meg, melyeken keresztül betekintést nyerhetünk a Kar akkori mindennapjaiba, az egyetemisták és az oktatók kapcsolatába, az aktuális programokba, kihívásokba.

A Közöny korábbi lapszámai ide kattintva érhetőek el.

A Kari újság ötlete az 1993-as HÖK választások során merült fel először, melyet több jelölt is programjába foglalt. Az ötletet végül Kasza Péter Ferenc barátjával, Szénás Tamással közösen valósította meg, mely eredetileg nem is szerepelt közös terveikben. Baráti körükhöz tartoztak más szerkesztők is, akik a Hyperion című bölcsész lapot szerkesztették. Az ő tapasztalataikra alapozva, együttműködve jelent meg az első jogi kari próbaszám egy négyoldalas Hyperion melléklettel, mivel a BTK-n nem nyert támogatást a bölcsész újság. A Kari HÖK egyik feltétele volt a megegyezés során, hogy csak joghallgató lehet a főszerkesztő. Így, mivel diák / sportújságírói múlttal is rendelkezett, Kasza Péter Ferenc lett a Magyar Közöny első főszerkesztője, az elnevezés is tőle származik. Az indulásnál törzshelyük, a Palma-Amstel Sörözde is támogatta a lapot, biztosította a keresztrejtvény nyereményét, illetve a grafikust, aki a fejlécet is tervezte. KASZA

Személyes indíttatásuk véleményük, gondolataik megosztása volt a Kar hallgatóival, melyet remekül kiegészített a HÖK azon igénye, hogy egy csatornát biztosítson a tanulók felé, „támogasson egy olyan sajtóorgánumot, ami a jogászi identitást tükrözi”. Az újság fontos szerepet töltött be az információk, programok közlése terén is. Elsősorban a hallgatókat leginkább érdeklő problémákról, illetve Kari programokról írtak, mint például a háromnapos rendezvénysorozatról, a Law-Fari Napokról, az éves ultibajnokságról, a miskolci jogi karral rendezett 24 órás focimeccsekről vagy a kari sör-virsli versenyről. Az első számok oldalait még fénymásolás útján sokszorosították

Kasza az interjúban kiemelte a pozitív visszajelzéseket is, főként oktatói oldalról. Rengeteg észrevétel, tanács, segítség érkezett Dr. Besenyei Lajos és Dr. Nagy Károly professzoroktól, akik a kar hagyományairól is meséltek, színesebbé téve az újságot. A főszerkesztő elmondása szerint a Professzor Urakkal folytatszerk2ott beszélgetések eredménye, hogy 1995-ben, több mint egy évtizednyi szünet után, „újra megjelent a Bál-i-gazság, ami korábban a jogászbálok nélkülözhetetlen kiadványa volt”.

Molnár Edit szerint: „Az emberiség egyik legérdekesebb jellemzője, hogy visszatekint a múltba. Ad fontes, merítünk az ősöktől.”

A Magyar Közöny közel 3 évtizedéből bőven van miből merítenünk, szerkesztőinkkel, – tekintettel a jelenlegi helyzetre – teljesen átállva az online felületre, igyekszünk továbbra is megfelelő tájékoztatást és kellemes kikapcsolódást nyújtani Karunk hallgatóinak és minden kedves érdeklődőnek.

 

 

-Horváth Gergő-

 

Borítókép: Erdősi Gergely

Forrás:

Molnár Edit, (2002): Vissza, vissza! – avagy A Múlt Közönye . Magyar Közöny, VIII. évfolyam. 7. szám. 0168-0169

http://univ.bibl.u-szeged.hu/view/full_volume/Magyar_k=F6z=F6ny_=3A_szegedi_joghallgat=F3k_hivatalos_lapja/