Évfolyamdolgozat: mikor és hogyan? Tippek kezdő és haladó kutatóknak

2020_03_17_89617_1584439426._large

Minden egyetemista életében eljön az a pillanat, amikor a hosszú, tanulással töltött éveket egy rövidebb időre felváltja a kutatási tevékenység, mely az alkotói folyamat során szakdolgozattá érik, ezen feladat teljesítésével szerezvén jogosultságot a végső megmérettetésre, a záróvizsgákra. Sokaknak, főleg, akik előtte nem végeztek kutatási tevékenységet, talán idegennek hathat a feladat, nem úgy a joghallgatók esetében, akiknek a szakdolgozat megírásának előfeltétele az évfolyamdolgozat elkészítése.

Az évfolyamdolgozat szerkezeti felépítését tekintve kvázi megegyezik a szakdolgozattal, azonban rövidebb terjedelmű. Míg egy szakdolgozat terjedelmének ki kell tennie legalább 2 szerzői ívet (80.000 betűhely), addig az évfolyamdolgozatunk elég ha 30.000 betűhelyet tesz ki, ez ¾ szerzői ívnek felel meg. Fontos tudni, hogy a formai és a tartalmi követelmények betartása rendkívül fontos, mindkét dolgozat esetében, azok megszegése, hibás teljesítése a dolgozat érvénytelenségével járhat.

Na de hogyan és mikor is írjunk évfolyamdolgozatot? A kurzust a 6.-8. szemeszterben lehet felvenni a leadás szemeszterében a Neptunban, a konzulensünk is ide fogja felvinni az eredményt. A témaválasztást megkönnyítendő, a tanszékek/intézetek a honlapjukon különböző témákat hirdetnek meg, ezek közül lehet választani, esetleg a választott oktatóval való konzultálás során saját, önálló témát is választhatunk kutatási területnek, ezzel bővítve, színesítve a kutatási területek palettáját. Az évfolyamdolgozatnak lehet a tanszék által támasztott tanulmányi előfeltétele, ennek célszerű utánajárni és figyelembe venni a témaválasztáskor. A témaválasztás akkor hivatalos, ha azt a hallgató a kari honlapról letölthető témaválasztó lapon teszi meg. Újabb eltérés a szakdolgozattól, hogy habár az évfolyamdolgozat megírásának is megvannak az általános kritériumai, az egyes tanszékek/intézetek hozhatnak létre erre vonatkozóan is belső szabályozást, erről célszerű külön érdeklődni az általunk választott tanszéknél avagy intézetnél.

kutatás 1

Fontos ismernünk a határidőket, ami az évfolyamdolgozat témaválasztó lapjának leadását illeti, a témaválasztó lap benyújtásának határideje az évfolyamdolgozat benyújtása előtti aktuális félévet megelőző félévben esedékes és a vizsgaidőszak végéig az illetékes intézetbe/tanszékre történik. Az általunk kitöltött és leadott témaválasztót csak az illetékes tanszékvezető vagy távollétében a helyettesítésével megbízott oktató írhatja alá. Itt szerepel továbbá a konzulensünk neve is. A témaválasztó lapnak nagy jelentősége van az évfolyamdolgozat érvényessége tekintetében, ezzel nem csak „bejelentjük”, mely tanszéken, mely oktatónál, milyen jellegű kutatást végzünk, egyben le is kell adni a már elkészült dolgozatunkkal, ennek hiányában ugyanis az nem fogadható el.

A formai elvárások tekintetében sokszor kétségek gyötörhetik azt, aki először végez ilyen munkát. Mankóként szolgálhat a szakdolgozat kritériumrendszere, mely a kari honlapon elérhető, de általában erről is a tanszékek maguk szoktak részletesebben rendelkezni. Hasznos lehet első lépésként vázlatot írni és szakmai irodalmat gyűjteni, majd ezekkel egy konzultáción részt venni a konzulensünkkel, ő ezek alapján kapni fog egy képet az elképzelésünkről és a helyes irányba tud terelni. Az évfolyamdolgozat egy tudományos munka, így a szakmaiság megtartása érdekében, fontos a lekövethetőség, így elengedhetetlen, hogy lábjegyzetekkel, felhasznált irodalommal és egyéb jegyzetekkel biztostani tudjuk a hitelességet. Amennyiben képet, diagrammot, táblázatot vagy egyéb ábrát használunk, ne felejtsük el itt is feltüntetni a forrást.

1

Tudnunk kell, egy tudományos munka elkésztése mindig nagy feladat, főleg azok számára, akik nincsenek ehhez hozzászokva. Így aztán talán az egyik legjobb tanács, amit kaphat a mindenkori kutató, az, hogy válasszon olyan témát, ami valóban érdekeli. Ha olyan témakörben kutatsz, ami valóban közel áll a szívedhez, a munka is könnyebb lesz, jobban fogsz haladni és nem lesz a dolgozatírás szenvedés. Mert ha őszinték akarunk lenni, nem könnyű a feladat. Lesz, hogy elakadsz, hogy nincs inspirációd és akkor sokkal könnyebb túllendülni ezen a helyzeten, ha a téma valóban érdekel. Ez a folyamat természetes, de itt van néhány tipp, amivel talán mégis könnyebbé tehetjük ezt az időszakot (igaz ez minden kutatómunka elkészítésére, legyen az évfolyamdolgozat, szakdolgozat, OTDK dolgozat vagy egyéb):

 

1: Talán az egyik legjobb tanács, a már említett témaválasztás kérdése. Ha olyan témát választunk, amiben ki tudunk teljesedni, ami egyébként is érdekel, akkor a munka nem lesz annyira döcögős és gyorsabban is tudunk haladni, ráadásul hiteles lesz, ami kikerül a kezünk közül.

 

2: Legalább ennyire fontos a megfelelő konzulens választás. Nincs jó vagy rossz oktató, de mindenkinek ismernie kell a saját mentalitását annyira, hogy tudja, kivel tudna a leghatékonyabban együtt dolgozni. A megfelelő konzulenssel a dolgozatunk is kiváló lesz.

pasar-chowrasta

 

3: Végezzünk alapos kutatást a témában, próbáljunk minél több felhasználandó irodalmat gyűjteni, DE ügyeljünk arra, hogy a témánál maradjunk. A „túl sok” irodalom ahhoz vezethet, hogy elvesztjük a fókuszt, szétcsúszik a témánk, és a végén már azt sem tudjuk, mi is volt az, amiről valóban írni szerettünk volna.

 

4: Vázlat! A megfelelően felépített vázlat már fél siker, ha tudjuk magunkat tartani hozzá, szinte már „csak” fel kell tudni tölteni tartalommal.

 

Így tehát az évfolyamdolgozat megírása elsőként mumusként hathat, de ha jól csináljuk, lehet egy olyan alkotó tevékenység is, mellyel olyan művet hozhatunk létre, amire később is büszkék lehetünk, és akár a szakdolgozathoz vagy egy OTDK dolgozathoz is kiváló alapul szolgálhat. Hajrá!

 

 

-Szász Evelin-

 

 

Képek forrásai:

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/mi-szamit-kutatas-fejlesztesnek/

https://www.colourbox.com/image/magnifying-glass-strategy-image-4159226

https://www.thejakartapost.com/life/2020/03/18/indonesian-novel-genggam-cinta-to-become-series-in-jakarta-shimbun-newspaper.html

https://www.tripadvisor.co.id/LocationPhotoDirectLink-g298303-d5994355-i156228919-Chowrasta_Market-George_Town_Penang_Island_Penang.html