RENDHAGYÓ HELYSZÍN, MEGSZOKOTT JÓ HANGULAT: IDÉN IS TANÁR-DIÁK!

72362679_2463235370621330_3784791091803324416_o

IV. Tanár-diák Vetélkedő az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Dísztermében 2019. október 10-én.
[Fotó: Móczár Dóra]

Pro Jure Egyesület 2019. október 10-én, csütörtökön rendezte meg az immár hagyományos Tanár-diák Vetélkedőt új helyszínen, az előző évekhez képest némi változtatással.

A rendezvényt dr. Hussein Jasmine, a Pro Jure elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, ez a Tanár-diák Vetélkedő azért is rendhagyó, mert idén útjára szeretnének indítani egy vándorkupát is, amely évről-évre vándorolna majd a nyertes csapatok között. Ezt követően bemutatta a zsűrit is, melyben rajta kívül Prof. Dr. Szomora Zsolt, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezető-helyettese és Mészáros Balázs, az SZTE ÁJTK HÖK elnöke foglalt helyet.

1
A zsűri. Balról jobbra: dr. Hussein Jasmine, Prof. Dr. Szomora Zsolt, Mészáros Balázs [fotó: Móczár Dóra]

A vetélkedő szervezői ezúttal különösen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél jobban bevonják a játékba az oktatókat, sőt az egyes tanszékeket. Ez megmutatkozott az első feladatban is, amelyben a csapatoknak egy-egy tanszék szakterületéhez illő nevet kellett választaniuk maguknak. A hallgatókból álló csapatok között idén is a vetélkedő kezdetén sorsolták ki, hogy mely oktatói párossal közösen versenyeznek majd.

Jogi Kari Torony fantázianév alatt Dr. Pétervári Máté, az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszékének adjunktusa, Botos Mihály Bálint tanszéki demonstrátor, valamint Bódog Balázs, Fekete Ákos Zsolt és Tóth András Bence egyesítették erejüket. Ezt a nevet nem titkoltan azért választották, mert a közelgő rekonstrukció során Karunk 1882-re befejezett óépületére a tervek szerint visszakerül az a torony, amely a Tisza Lajos körút 54. eredeti képét idézné majd fel.
A zsűri tetszését legjobban a létszámra utaló „Cinquilisztika” név nyerte el. Ebben a csapatban Cseh Viktória, Salgó Nóra és Nagy Botond mellet a vetélkedő már-már állandó szereplője, Dr. Telegdy Gergely, a Civilisztikai Tudományok Intézetének mesteroktatója és dr. Szivós Kristóf PhD-hallgató vett rész.
Nem feledkezhetünk meg a Bűnszövetségesekről sem, amely alakulatot Prof. Dr. Karsai Krisztina, a Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője és Dr. Molnár Erzsébet adjunktus mellett Galina Ildikó, Horváth Kornél és Lichtenstein Péter képviselte.
Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék adjunktusai, Dr. Kertészné Dr. Váradi Szilvia és Dr. Szalai Anikó Szupranacionalistákként szálltak ringbe Molnár Rebeka, Horváth Gergő és Szabó Dávid harmadéves hallgatók közreműködésével.

A műsorvezetői szerepben Papos Réka alelnök és Hegyi Eszter programokért felelős elnökségi tag mutatták be az első feladatot, amely a Magyarország, szeretlek! címet viselte. Ennek során a csapat egyik oktatói tagja kapott egy jellemzően bonyolult, archaikus kifejezésekkel és nem ritkán jogi terminusokkal teletűzdelt szöveget, és ezt kellett felolvasnia a következő tagnak, míg a többiek zenét hallgattak. A következő tag feladata a történet visszaadása emlékezetből; a sor a legutolsó csapattagig folytatódott, aki szintén oktató volt. A verseny szervezői az eredeti szövegből előre kiválasztottak pár szót, amely elhangzása esetén a csapat további pontokat kaphatott. Mire a versenyzők a csapat utolsó tagjához értek a történettel, az eredeti szöveg szinte felismerhetetlenné és így annál viccesebbé vált.

5

        A “Szupranacionalisták”. Balról jobbra: Dr. Kertészné Dr. Váradi Szilvia, Horváth Gergő, Szabó Dávid, Molnár Rebeka, Dr. Szalai Anikó. [Fotó: Móczár Dóra]

Tanár-diák Vetélkedő következő feladata a szógyűjtés volt. Ennek során a csapat egyik tagjának megadott kezdőbetűvel kezdődő fogalmakra kellett rávezetnie a csapat tagjait. Amennyiben a sorra kerülő tagok kitalálták a fogalmat, szólánc-szerűen el kellett ismételniük a már kitalált, megelőző fogalmakat.

Csapatonként 90 másodperc jutott a szájról olvasásra, amelyben jogi kifejezésekkel és hétköznapi szavakkal egyaránt meg kellett birkózniuk a résztvevőknek. Ezt követte az utolsó feladat, a körülírás. A vetélkedő ezen részében az egyik játékosnak a csapattársai számára kellett egy megadott érzelem átélésével (pl. nyugodt, dühös, ideges) bemutatnia. Minden tanszék által képviselt csapat egy másik szakterület fogalmait kapta meg. Így amíg BTI által fémjelzett csapat jogtörténeti fogalmakkal operált, addig a Jogi Kari Torony polgári jogi fogalmakkal operált. A Szupranacionalisták a büntetőjog területét kapták osztályrészül, a Cinquilisztikának pedig nemzetközi jogi terminusok jutottak.

Az utolsó feladatot követően a zsűri összesítette a verseny során összegyűjtött pontokat, majd megszületett az ítélet:
IV. helyezést érték el a Bűnszövetségesek (Prof. Dr. Karsai Krisztina, Dr. Molnár Erzsébet, Galina Ildikó, Horváth Kornél, Lichtenstein Péter), III. helyen végeztek a Szupranacionalisták (Dr. Kertészné Dr. Váradi Szilvia, Dr. Szalai Anikó, Molnár Rebeka, Horváth Gergő, Szabó Dávid), másodikként zárták a napot a Jogi Kari Torony tagjai (Dr. Pétervári Máté, Botos Mihály Bálint, Bódog Balázs, Fekete Ákos Zsolt, Tóth András Bence). A IV. Tanár-diák Vetélkedő győztesei pedig a Cinquilisztika csapat tagjai lettek Dr. Telegdy Gergely, dr. Szivós Kristóf, Cseh Viktória, Salgó Nóra és Nagy Botond részvételével.

3

Az I. helyezettek. Balról jobbra: Nagy Botond, Cseh Viktória, Dr. Telegdy Gergely, Salgó Nóra, dr. Szivós Kristóf 
[Fotó: Hegyi Eszter]

Idén is a megszokott jó hangulatban zajlott a már negyedik alkalommal megrendezett vetélkedő. Köszönet illeti a szervezőket, a jelentkezőket pedig jövőre is – ha nem is ugyanitt, de – várjuk szeretettel!

 

-Erdősi Gergely-

 

 

 

Képek forrása:

https://www.facebook.com/pg/projureszeged/photos/?tab=album&album_id=2463234977288036