Egy belga fesztivál – a 24h vélo

1

A belga kultúra fontos része a számtalan különleges fesztivál, amelynek otthont ad Belgium. Híres sörei és finom csokoládéi mellett ezek az események is vonzóak, mind a turisták, mind az itt élők számára. A különböző fesztiválok egész évben felfedezhetőek Belgium városaiban, a legváltozatosabb témákban. Néhány, a világon is jól ismert, legnagyobbak közé tartozó zenei fesztivál mellett, különböző karneválokat is rendeznek. Számos ünnephez kötődően is találhatunk fesztiválokat, mint húsvét, újév, a munka ünnepe vagy a karácsonyt megelőző adventi időszak. Történelmi emlékeiket ápolva évről évre előadják a waterlooi csatát, ünneplik függetlenségük napját. Mindezek mellett rengeteg művészeti témájú fesztivált is tartanak, de a sportkedvelőkről sem feledkeznek meg. A különböző témákat ötvözik is, így született meg a „24 hour vélo” elnevezésű fesztiváljuk is, amely idén 40. alkalommal került megrendezésre (tavaly biztonsági okokból elmaradt).

2

A 24 hour vélo de Louvain-la-Neuve nevű fesztivál nevében is mutatja miről szól. Minden év októberében a Louvain-i Katolikus Egyetem diákjai egy egész napos bicikliversenyt tartanak. A hagyomány 1976-ban kezdődött és azóta egyre csak népszerűbb lett. A körülbelül 2000 szervező munkájának köszönhetően a résztvevők száma már az 50 000-et is meghaladja.

A fesztivál fő eseménye a bicikliverseny, amelynek útvonala a város körül fut, de nemcsak a győzelemről szól a fesztivál. A versenyzői mellett más kategóriákban is lehet nevezni. Vannak, akik különleges saját készítésű járművűket vonultatják fel, mások humanitárius kategóriában indulnak.

3

Mindeközben Louvain-la-Neuve nagyobb terein színpadokat állítanak fel és 24 órán át folyamatosan koncerteken bulizhatnak azok, akik éppen nem bicikliznek vagy a versenyzőknek szurkolnak. Az idei vélo vendégei között szerepelt például a Cascada és Mark with a K is. Összesen 7 színpadon, több mint 50 fellépő koncertjén lehetett bulizni. A koncertek és a verseny mellett bmx show és még rengeteg más bemutató várta a diákokat.

A véloról, mint belga fesztiválról, természetesen a sörkóstolás sem maradhatott el. Ennek köszönhető, hogy a müncheni Oktoberfest után Európa második legnagyobb sörfesztiváljaként a vélot tartják számon.

írta: Lovas Réka