10. Koreai Filmfesztivál

1

Idei évben is megrendezésre kerül a Koreai Filmfesztivál! Az ez évi kínálat ismertetése előtt rövid betekintést adunk a fesztivál eredetébe, kiváltó okaiba, érdekességeibe.

A Koreai Filmfesztivál Dél-Korea és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvétele után, 2007-ben, a két ország közötti gazdasági együttműködés kiteljesedésének köszönhető közös kultúrapártolás részeként jött létre. A sokszínű műfajok közül természetesen a magyar közönség ízléséhez illő, könnyen azonosulni tudó filmműfajokat választottak ki. A filmek meghatározó szerepet játszanak abban, hogy a két ország nézői megérthessék egymás életmódját és érzelemvilágát.

A rendezvény fő helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház Budapesten, de 2014 óta vidéki városokban is zajlanak vetítések. Szeged is azon szerencsés városok közé tartozik, ahol lehetőség nyílik e különleges filmek megtekintésére.

A Koreai Kulturális Központ 2017. október 25. és 29. között immár 10. alkalommal rendezi meg nagysikerű filmfesztiválját és az előző évekhez hasonlóan, most is változatos, színvonalas filmekkel várják a nézőket. Igen nagy jelentősége van a szervezők számára is ennek az évtizednek, ezt a fesztivál szlogenje is mutatja, mely minden koreai film és sorozat rajongónak ismerős, de megértése és befogadása a kíváncsi új látogatók számára sem okoz nehézséget. A Daebak! ugyanis nem jelent mást, mint „tyűha!”, „ez igen!” „fantasztikus!” – vagyis elismerése egy rendkívül jó, már-már hihetetlen eseménynek.

Szegeden ténylegesen október 28.-án kerül sor a megnyitóra, valamint az első film vetítésére. A szegedi eseményének első napján, szombaton bemutatkozik az SZKKK, vagyis a Szegedi Koreai Kulturális Közösség is 14:30 és 17:30 között. Részletes programjukat itt megtekinthető.

A Belvárosi moziban a következő filmeket mutatják be:

Merénylet a király ellen / The fatal encounter/

2

Október 28. 18:00, Balázs Béla terem

Jeong-jo király csupán egy éve van hatalmon, mégis megannyi merényletet élt már túl. A szépséges özvegy királyné, Jung-soon pedig ismét az életére akar törni. A fiatal király csupán két emberben bízhat meg a palota falain belül; a gyerekként szörnyűségeket elszenvedett Kab-soon eunuchban és a Geumwiyoung parancsnokában. De ez mit sem segít, ha két oldalról érkezik a veszély. A falakon túl Gwang-bae, egy kegyetlen gazfickó már évtizedek óta gyerekeket képez legyőzhetetlen bérgyilkosokká. Egyik elit katonáját Eul-soot, aki nem más, mint Kab-soo régi barátja, arra kényszeríti, hogy ölje meg a királyt. Ez a történelmi dráma rendkívül durva és véres képi elemekkel operál, de ezek ellenére is csodás a látványvilága. A film előzetese itt megtekinthető.

A Jokgu Királya / The King of Jokgu /

3

Október 28. 20:30, Balázs Béla terem

A The King of Jokgu című film egy 2013-as független sport-komédia, amely központjában egy olyan koreai sportág áll, ami érdekes keveréke a focinak és a röplabdának. Szereplőink, a kissé lökött, de remek jokgu játékos Hong Man-sub, örök vetélytársa Kang-min és a gyönyörűséges An-na. Az ő és még furcsább csapattársaik csetléseit-botlásait követhetjük nyomon, amint megpróbálnak az iskolában egy jokgu versenyt összehozni. Woo Moon-gi rendezői debütálása meglepően nagy sikert aratott 2014-ben. Több mint 40 000 nézőt vonzott a film, így Korea egyik legkedveltebb független filmjévé vált. Országos premierjére 2013-ban került sora a Busani Nemzetközi Filmfesztiválon. A film előzetese itt megtekinthető.

Szerelmem, Menyasszonyom / My Love, My Bride /

 

4

Október 29. 18:00, Balázs Béla terem

A film egy frissen egybekelt házaspárt követ nyomon, akik a mai rohanó világban igyekeznek megtalálni a közös hangot. Young-min és Mi-young rögtön az után összeházasodtak, hogy végeztek a főiskolán. A rózsaszín ködben úszó nászutas időszak után jött a zsörtölődés ideje, amikor minden apró hiba a felszínre kerül. Miközben a két fiatal igyekszik átverekedni magát a házas élet buktatóin, lassan-lassan rájönnek arra, mit is jelent egymást igazán szeretni. A film előzetese itt megtekinthető.

A Gyanú / The Suspect /

5

Október 29. 20:15, Balázs Béla terem

Adott egy észak-koreai különleges ügynök, Ji Dong-Cheol, akit átvernek a saját bajtársai, egy mindenre elszánt riporternő, egy rendőr, aki nem adja fel és egy kislány, akit mindenki keres, és persze rengeteg autós üldözés, fegyveres és puszta kezes párharc. Az biztos, hogy The Suspect egyetlen perce alatt sem unatkozunk majd.

A film Koreában és nemzetközi szinten is magas értékeléseket kapott. Akció jeleneteinek elementáris erejéről több kritikai lap is elismeréssel nyilatkozott; jelezve, hogy azok még az európai 007-es ügynök hajmeresztő jeleneteit is felülmúlták. A koreai James Bond, Gong Yoo, több kilótól szabadult meg, hogy fitt legyen a forgatásra; a jeleneteket sokszor dublőr nélkül hajtotta végre. A film előzetese itt megtekinthető.

Bővebb országos filmajánló: http://www.koreaifilm.hu/filmlista/

Báró-Farkas Margit Chiara