Lövöldözés Las Vegasban

170325161805-03-las-vegas-strip-shooting-0325-exlarge-169

Az egyesült államokbeli Las Vegas egyik szállodájából, a Mandalay Bay kaszinó-hotel 32. emeletéről tüzet nyitott egy férfi, egy utcai countrykoncert negyvenezres közönségére vasárnap késő este. A tömegben óriási volt a pánik, az emberek egymást taposva próbáltak menekülni a helyszínről. A támadás több mint 500 embert sebesített meg, és körülbelül 60 ember életét követelte. Az azóta már azonosított, 60 éves férfi Stephen Paddock, milliomos, volt a támadó. Friss források szerint az indítéka valószínűleg az volt, hogy rendszeresen éjszakába nyúlóan online pókerezett, és a tragédia napján is hatalmas összegeket bukott el. A rendőrök 23 fegyvert talált a szobájában, de mire odaértek addigra már magával is végzett. A takarítók semmilyen gyanúsat nem észleltek, a férfinak korábban még csak gyorshajtásért sem volt büntetése. Az áldozatok között a BBC forrása szerint volt, rendőr, tanár és veterán katona is.

Mandatory Credit: Photo by AP/REX/Shutterstock (9102013f) Police officers stand at the scene of a shooting near the Mandalay Bay resort and casino on the Las Vegas Strip, in Las Vegas. Multiple victims were being transported to hospitals after a shooting late Sunday at a music festival on the Las Vegas Strip Shooting, Las Vegas, USA - 01 Oct 2017

Az estének több hőse is volt, Taylor Winston, 29 éves tengerészgyalogos a színpad jobb oldalánál állt, és amint meghallotta a lövéseket, odasietett az egyik helyszíni járműhöz, rutinos countryfesztivál-látogatóként sejtette, hogy lehet benne kulcs.

“Úgyhogy keresztbe tettem az ujjaimat, és úgy alakult, hogy sikerült”.

Két kör alatt két tucat embert szállított segítőivel kórházba, a hátsó ülésekre és a platóra is zsúfolták a sérülteket, utólag tudta meg, hogy egyik barátjának a testvérét is megmentette.

A másik hős, a szintén 29 éves Kacy Thompson egészségügyi dolgozó a helyszínen 40-70 embert kezelt, és Winstonnak is több embert segített betenni az autóba. Feltörték a rendőrautókat, hogy orvosi eszközöket szedjenek ki belőlük egy tűzoltóval és egy baleseti ápolóval, akikkel rúzzsal jelölték, ki milyen súlyossági fokozatú.

Oláh Lujza