Önkéntesség- Ingyen tapasztalatszerzés?/Adok-Kapok?

névtelen

Manapság mindenki tisztában van a gyakorlat jelentőségével. A diploma megszerzése után a legtöbb munkahely, ezek száma és minősége alapján szelektálja jelentkezőit. A kötelező hat hét szakmai gyakorlat is fontos, azonban a munkapiacon kevésnek bizonyulhat. Egyetemünkön több lehetőség kínálkozik a szakmai tudás kiszélesítésére, elég, ha figyelembe vesszük a Szakmai Gyakornoki Programot, valamint a Karrieriroda munkásságát. A következőkben célom egy ezektől merőben eltérő mégis kamatoztatható tapasztalatszerzési lehetőség ismertetése: az önkéntességgé!

2

A szerencsések közé sorolhatom magam, hiszen lehetőségem volt már egészen korán, hetedikes koromban elkezdeni önkénteskedni a Máltai Szeretetszolgálatnál, a későbbiekben pedig csak bővült önkéntes helyeim száma. Amellett, hogy másokon segíthetünk, új kapcsolatok teremtésére, szórakozásra is lehetőség van egy jó önkéntes helyen. A középiskolásoknak pár éve az érettségi megszerzésének feltételévé tették a kötelező 50 óra közösségi szolgálatot. Következtetéseket levonni még korai, viszont az biztos, hogy az önkéntesség kötelezővé tétele nagyban átalakította, és a jövőben még inkább át fogja formálni a fiatalok attitűdjét a témához.

Egyetemistaként ugyanúgy elérhetőek az önkéntes fogadóhelyek, ezek közül pár szegedi elérhetőséget, önkéntességi lehetőséget a következő cikkünkben fogunk részletesebben ismertetni!

Kis ízelítő:

Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

Máltai Szeretetszolgálat

ÁGOTA Alapítvány

Szegedi Roma Tanoda

Szegedi Ősz Idősotthon

ODU Fejlesztőközpont

Jogklinika

Báró-Farkas Margit Chiara

Képek forrása: http://divany.hu/utazas/2012/04/01/lasson_vilagot_onkenteskent/