Ingyenes KRESZ és nyelvvizsga

lujzakép

A Kormány tervei alapján 2018-tól ingyenes lehet a nyelvvizsga és a diákok térítésmentesen mehetnek majd KRESZ-vizsgára is. A kezdeményezésben közrejátszik, hogy a 2014-ben elfogadott rendelet értelmében 2020-tól csak azok jelentkezhetnek és nyerhetnek felvételt a felsőoktatásba, akik érvényes nyelvvizsgával rendelkeznek. Az emberi erőforrások minisztere Balog Zoltán, arról beszélt, hogy 2012 óta többen beszélnek idegen nyelveket, ettől függetlenül nem nőtt a nyelvvizsgával rendelkezők száma. 2015-ben körülbelül kilencezren nem tudták átvenni a diplomájukat, mert nem rendelkeztek nyelvvizsgával.

lujzakép2

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke elmondta: „a szakmában senki nem érti, miként lehetséges az, hogy a gyerekek a közoktatásban csaknem ezer órát tanulnak nyelvet, de nem képesek arra, hogy letegyenek egy középfokú nyelvvizsgát az érettségiig.”

Jelenleg egyébként van lehetőség ingyenesen középfokú nyelvvizsgához jutni (természetesen az „ingyenes” az újraérettségizőket nem érinti) abban az esetben, ha a vizsgázó az emelt szintű nyelvi érettségin 60 százalékot elér az írásbeli és szóbeli vizsgán. Ugyanakkor az ilyen módon megszerzett nyelvvizsgát külföldön nem ismerik el.

Emellett pedig a KRESZ-vizsgát is ingyenessé tenné a Kormány a diákok számára. A számítógépes elméleti vizsga díja évek óta 4600 Ft. Emellett a költség mellett jelenleg még a tanfolyamért is fizetni kell, amelyet tantermi oktatás során vagy online kereteken belül kell teljesíteni, díja változó, de átlagosan 20-30 ezer Ft-ba kerül az autósiskolákban.

Oláh Lujza